Skrevet av: Håkon Molven

Bli med på en reise gjennom UKAs historie, fra studentrevy i én uke i 1917 til Norges største kulturfestival og lengste uke i 2017. Boka UKA i Trondheim, 1917-2017 lanseres i starten av september. Den er skrevet av Torgeir Bryge Ødegården, som selv var UKEsjef i 2009, og kan nå forhåndsbestilles på Samfundets bokhandel

Boken forteller historien om Studenteruka i Trondheim gjennom hundre år. UKA kom til livet i 1917 av pengemangelen og gjøglergleden på Samfundet. På den tiden holdt studentene til i Cirkus i Prinsens gate. 12 år senere stod “Casa Rossa” ferdig, og selve UKA ble profesjonalisert. På 1930-tallet tok utstyrsrevyer i Storsalen over for studentkomediene i Cirkus. Til tross for veksten dette førte med seg, var underholdningstilbudet utover forestillingen fortsatt enda beskjedent.

Etter et UKEavbrudd under okkupasjonsårene, kom studentene sterkt tilbake under UKA-45. Etterkrigstiden bestod av påfunn som tivoli, UKEsender og UKEtog. Toget i 1961 gikk fra Gløshaugen til Torvet, men da togspissen ankom Torvet var visstnok halen fortsatt på NTH. Paradeflåtene, bygd av linjeforeningene på NTH, klarte enten ikke svingene eller brøt sammen underveis. I kjølvannet etterforsket politiet hele tre forhold, og et eget togstyre måtte opprettes.

UKEtoget 1961

UKEtoget 1961

Radikale Samfundetstyrer og Dusken-redaksjoner kritiserte UKA på 1970-tallet for å tjene penger på fyll og bråk. Som et resultat vokste UKAs kulturtilbud, med blant annet amatørartistene i Sang & spell og SITs barneteater. Med sterkere konkurranse på utelivsmarkedet på 1980-tallet, ble Samfundet mer og mer et utested drevet av studenter i økende grad. UKA, mer enn noensinne, satset bredt på kulturarrangementer, som b.la. profesjonelle gjesteartister i Storsalen.

1990-tallet så større konserter i Storsalen, og ikke minst det nye konsertteltet i Dødens Dal. Med dette fortsatte UKA å vokse som kulturarrangement, og programslippet ble en stor begivenhet. Med mangfoldig kulturprogram og stadig større internasjonale artister har UKA fortsatt å levere solide overskudd etter årtusenskiftet og manifestert seg som Norges største kulturfestival.