Pernille Sørensen: - Nyt tiden dere har på Samfundet!

Foto: foto.samfundet.no

UKA-21 og gjenåpningen er godt i gang, og Trondheim by fylles av festglade mennesker. Vi har tatt en prat med tidligere UKEfunk, nemlig Pernille Sørensen, som deler sine opplevelser fra UKA.

Bæjjoehtimh:  16.10.2021

I over hundre år har Trondheim by huset engasjerte og dyktige studenter som setter opp Norges største kulturfestival, UKA. Flere av disse studentene har senere blitt kjente fjes for mange. En av disse er Pernille Sørensen, medie -og statsvitenskapstudenten som deltok i to UKEr og senere ble en del av Norges humorelite. Hvem skulle trodd at skuespillertalentet til Pernille først møtte spotlighten på en teaterscene under UKErevyen ,kåMMa, i 1999? Nå som UKA nærmer seg med stormskritt satte vi oss ned for en prat med Pernille for å høre hvordan tilværelsen som student og UKEfunk var.

Du har deltatt i 2 UKEr, i KSG i UKA-97, som skuespiller i ,kåMMa-99 og som forfatter for barneteateret i kåMMa-99. Hvilket av disse vervene likte du best?

Jeg vil si at hvert av vervene var viktige perioder i livet mitt. Jeg kjente ikke så mange da jeg begynte i Trondheim. Du kan vel si jeg kom litt uforberedt og var litt usikker på hvordan ting fungerte her. Min far er tidligere NTH-er, så han anbefalte UKA og Samfundet. Et ønske jeg hadde var å drive med revy, da jeg hadde bakgrunn i dette fra videregående. Året jeg kom til Trondheim var det UKA, så da måtte jeg jo bare melde meg på der og ble med i et verv i KSG (Kafé- og serveringsgjengen, red.anm.). Her ble jeg kjent med mange i SIT (Samfundets Interne Teater, red.anm.) og i revyen, så jeg søkte SIT etter jul, og kom inn! I UKA-99 ble jeg en del av revyen, noe som var helt fantastisk.

Samfundet har virkelig vært en viktig del av veien min til å tørre å satse på skuespill og humor. Det er så mye engasjement på huset, og så mange som kommer og ser på. Folk pusher hverandre til å prøve, og heier hverandre frem. Dette gjorde at jeg lærte å tørre litt, og også at jeg ble mindre redd for å dumme meg ut.

Jeg var også heldig som fikk være med i forfatterkollegiet for Barneteateret i UKA-99. Det var nesten det mest lærerike vervet, og jeg lærte masse nyttig jeg har fått bruk for seinere i livet om skriving og å sette sammen en forestilling.

Hvis du skulle hatt et verv under UKA-21, hvilket ville du hatt da?

Hmm, jeg er ikke veldig glad i å ha mye ansvar, og trives nok best som mellomleder eller på gulvet. Noen personer er født for å lede og styre store prosjekter, men der er ikke jeg. Jeg liker å lage det en leder ønsker vi skal lage. Se om jeg får til å løse oppgaven, liksom. Jeg tror faktisk at jeg hadde likt meg som journalist! Det var jo egentlig det som var planen min først. At jeg skulle bli seriøs journalist. Men så endte jeg med å bli useriøs komiker i stedet.

Hva var det som fikk deg til å satse på en karriere som komiker fremfor medie- og statsvitenskap?

Det var nok at når den ballen begynte å rulle, så var det så gøy å være med! Jeg fant meg selv også ofte i å jobbe med revy og stand-up, og etter hvert ble jeg også lagt merke til av Standup Norge. Det er nok mye takket være UKA og SiT at jeg turte å satse på det.

Når du har dratt tilbake til Trondheim for å være med på UKA i senere år, hva har vært det viktigste for deg for å gjenoppleve UKEfølelsen?

Jeg har vært i Trondheim hver UKE, utenom det året jeg fødte, og det desidert viktigste er menneskene man møter. Jeg har dratt tilbake til Trondheim under H-helg, og da sammen med de jeg studerte med. Huset har endret seg minimalt siden vi var der, med noen unntak. Gamle HUSfolk som er på besøk tenker jo alltid at noen ting var bedre før, mens noen endringer blir man gledelig overrasket over. Det er det som er det vakre med Samfundet. At alle som har vært med der føler at det er litt deres fortsatt. Og så gleder vi oss over at det har flyttet inn nye barn som er blitt like glad i det som oss. Når man er med som ukefunk selv glemmer man jo litt å tenke over hvor heldige man er som har et sånt hus, men pokker så heldige vi var!

Så hvis jeg skal gi ett råd fra en middeladrende husdame, så er det: Husk å nyte tiden dere har på Samfundet! Det er en boble, og man får aldri den samme boblen igjen. Man får kjenne på UKEfølelsen når man returnerer til Trondheim under UKA, men det er ikke den samme følelsen av å være en del av noe større som jeg hadde da jeg var i Trondheim som student selv.

Hvordan flørter man best under UKA?

Flørting er det UKA er til for. Det som fungerte best på meg var gutter som turte å være uhøytidelig. Var du god på tulledansing, og i tillegg glad i å synge MGP-låter på SiT-hybelen, var man en innertier i min bok allerede der. Det er mitt beste tips. Fjolling selger bedre enn røde roser.

Hva var den sprøeste tingen du gjorde under UKEne du var med på?

Jeg er nok egentlig ikke så sprø av meg, og likte bedre å bevege meg mer rolig rundt. Det sprøeste jeg gjorde var nok å være oppe på taket på Huset. Det var jo egentlig ikke lov da heller. Men en som kjente huset bedre enn meg la det frem på en veldig sjarmerende måte: «Vil du være med opp på taket og se på stjernene?» Funka jo like bra som tulledansing, det. En annen ting jeg var med på som var sprøtt, men på en litt annen måte var en ukentlig såpeserie vi satte opp i SIT som het «Lundamo Motell». Vi skrev og fremførte en ny episode live på Knaus hver uke, i et halvt år. Det er mulig jeg har fått en fjær til å bli til ti høns i hodet mitt, men det var hvertfall 15 episoder. Noe sånt hadde jeg nok aldri kastet meg i gang med nå, for det er jo helt kokko mye jobb. Men når man er ung og pågangsfrisk har man jo all verdens med overskudd. Det savner jeg, faktisk. Ellers var det jo alltids en del berging på hyblene, men det er jo norm på Samfundet.

Til slutt, Pernille; hva er den beste tradisjonen under UKA?

Når Pirum synger «Brannteppet», blir jeg rørt og hjertet går i ball. Jeg blir skikkelig stolt av Huset og alle menneskene her! Det har vært noen UKEr hvor de har sunget en annen sang under H-helg, og da føler jeg meg bittelitt snytt. Jeg elsker dem selvsagt nok til at jeg applauderer alt uansett, men «Brannteppet» gir meg mer ekte UKEstemning. Ellers er Strindens også veldig viktig, og også at alle punktene på festmøtene er med. Det er det som er det vakre med UKA for meg. At alt som var der før fortsatt er med.

3 kjappe spørsmål, for å runde av:

  1. Favorittsted på Samfundet? SIT-hybelen. Rett og slett. Det er der hjertet mitt ligger igjen litt.
  2. Go to-alkohol under UKA? GT. GT-baren på Strossa var en favoritt forrige UKE.
  3. Morsomste politiker å kødde med? Det er umulig for meg å velge bare en, det finnes jo så mange morsomme. Erna er gøyal, Siv er gøyal. Knut Arild Hareide. Han er veldig tullete og morsom. Torbjørn Røe Isaksen har også god humor. Nei. Jeg svarer alle, jeg.

Andre nyheter

Vi vil gjerne lagre informasjon om hvordan du bruker nettsiden vår.
Lohkh vielie